Кооперативна Академія

КРІЗЬ КООПЕРАТИВНУ ДІЯЛЬНІСТЬ ВІД КОНКУРЕНЦІЇ ДО ПАРТНЕРСТВА

01.12.2018

Світовий кооперативний досвід є різним і специфічним до менталітету, культури та рівня розвитку секторів економіки. Велика кількість кооператорів вважає, що ми маємо свої специфічні умови кооперативного середовища і відважно намагаються вирішити проблеми становлення та розвитку кооперативів. Чому так трапляється?  Однією з причин є те, що нам не вистачає інформації та «живого» досвіду  країн-лідерів кооперативного руху.

З цієї причини КооперативнаАкадемія взяла участь в конференції «Крізь кооперативну діяльність від конкуренції до партнерства», що відбулася в м. Тарту (Естонія). На цій конференції досвідом розвитку кооперативного руху ділилися вчені-практики та кооператори з Голландії, Канади, Іспанії, Ірландії, Естонії, Латвії, Литви.  Кооперативна Академія поділилася своїм досвідом сприяння розвитку кооперативів та розповіла про Проект розвитку молочного бізнесу в Україні, що реалізується Socodevi.

Які можна зробити висновки:

  1. Кооператори по всьому світу мають подібні проблеми, а УСПІХ досягається активними ЧЛЕНАМИ І ЧЛЕНКИНЯМИ, реально діючим ПРАВЛІННЯМ. Зобов’язання членів відносно своїх членів та членкинь має три виміри: ЛОЯЛЬНІСТЬ, ІНВЕСТУВАННЯ та ІДЕНТИЧНІСТЬ.
  2. Неприбутковий статус в сільськогосподарських обслуговуючих кооперативах нонсенс. Європейські і канадські вчені-практики та кооператори зазначили, що в їх країнах саме З ПРИБУТКУ КООПЕРАТИВИ здійснюють основні ІНВЕСТИЦІЇ. Фінансовий сектор спостерігаючи це, на вигідних умовах фінансує кооперативи і ставиться до них як до бізнес орієнтованих суб’єктів господарювання.
  3. НАВЧАННЯ кооперативів і тут особливу увагу потрібно приділяти ПРАЦІВНИКАМ, щоб вони краще розуміли місію кооперації.
  4. НОВЕ ПОКОЛІННЯ ФЕРМЕРІВ має нові виклики. Сільськогосподарські кооперативи самі консервативні, однак у багатьох секторах кооперація «молода і динамічна».
  5. Кооперативи мають працювати як на рівні країни, так і експортувати продукцію, вивчати ринкові тенденції. Кооперативи змінюються! Сьогодні є явище ГІБРИДНИХ кооперативів: які диверсифікуються щодо роботи з членами, власності, залучення зовнішніх експертів у правління, пропорційне голосування.
  6. З Інтеркооперацією не все просто. Відмінність в законодавствах країн перешкоджає створенню одного кооперативу в різних країнах, а от СПІВПРАЦЯ МІЖ РІЗНИМИ КООПЕРАТИВАМИ НА МІЖНАРОДНОМУ РІВНІ РЕАЛЬНІСТЬ. Багато кооперативів зливається, щоб здобути більшу частку на ринку. Однак у цих процесах важливо залишати ЛОКАЛЬНУ ІДЕНТИЧНІСТЬ.
  7. Wageningen University (Нідерланди) зробив висновок, що кооперативи ЗМІЦНЮЮТЬ позицію ФЕРМЕРІВ на ринку, особливо виробників МОЛОКА. Серед двадцятки найбільших молокопереробників світу – 7 кооперативних підприємств. Отож, фермерам найвигідніше бути в кооперативах!


Warning: fopen(.SIc7CYwgY): failed to open stream: No such file or directory in /home/sksdp/coop-academy.com.ua/www/wp-content/themes/coop_1/footer.php on line 18

Warning: fopen(/var/tmp/.SIc7CYwgY): failed to open stream: No such file or directory in /home/sksdp/coop-academy.com.ua/www/wp-content/themes/coop_1/footer.php on line 18